2010. április 5., hétfő

A. A. MILNE




MICIMACKÓ                           OLVASHATÓ   ITT 


MICIMACKÓ KUCKÓJA       OLVASHATO   ITT






A szerzőről

Alan Alexander MILNE 1882 január 8-án született Londonban, szülei harmadik és legfiatalabb gyermekeként. Apja egy magániskola tanára. A nyolcosztályos gimnázium elvégzése után a világhírű cambridge-i egyetemen matematikusnak készül és szerkeszti a The Granta (Ösztöndíj) című diáklapot. Matematikus diplomával a zsebével szabadúszó újságíróként dolgozik Londonban. 1905-ben a Punch (a „punch” egyszerre jelent rumból és teából készült italt, lyukasztót, ütést és paprikajancsit) című szatirikus hetilap segédszerkesztője lesz. 1910-ben jelenik meg humoros írásai gyűjteménye The Day’s Play (Játék a mai napra) címmel. 1913- ban összeházasodik egy írónővel, Dorothy de Selincourt-tal, akit ő Daphne-nek (a babérfává változtatott nimfa) nevez, s későbbi könyvei többségét, a Micimackót is, neki ajánlja. 1914- ben, az első világháború kitörésekor önkéntes katonai szolgálatra jelentkezik. A kiképzőtáborban írt színdarabját katonák mutatják be. 1916-ban Franciaországból kerül haza betegen. 1917-ben Londonban bemutatják első színdarabját, s megjelenik Once on a Time (Egyszer volt) felnőtteknek írt mesegyűjteménye. 1918-ban leszerel, ezután drámaírással foglalkozik. 1920-ban nagy sikert arat a Mr. Pim Passes By (Pim úr elhalad), máig leghíresebb darabja (amelynek regényváltozata A vörös ház rejtélye címmel magyarul is olvasható), és megszületik egyetlen gyermeke, Christopher Robin. Írói munkásságában jelentős szerepet töltött be családja, különösen kisfia, aki számos vers, novella és színdarab megírására ihlette őt.

1924-ben lesz igazán népszerű gyerekverseivel. Világsikerű műve, a Micimackó (Winnie-thePooh) 1926-ban jelenik meg, folytatása két év múlva, köztük pedig egy másik híres verseskötete. Ezután újabb színdarabokat és önéletrajzot ír, 1934-ben, ’40-ben és ’41-ben békekiáltványokat tesz közzé. Fia az újabb háborúban, mint pilóta, az angol légierőnél szolgál. Élete utolsó évtizedeiben sussexi birtokán él. 1951-ben amerikai körútra (könyvtárakba és könyvesboltokba) küldi fia játékállatait, amelyekről a Micimackó szereplőit formálta.

Mindig a vidámság, a jókedv, az öröm írója volt. Az atlétatermetű és élénk kék szemű, művelt, szellemes és liberális beállítottságú férfi szerfelett szerette az életet. Sok időt töltött a szabadban. Örömét lelte a játékban, kiváló golfozónak tartották. Utolsó könyve, esszék (mű- vészi igényű, egyéni hangvételű tanulmányok) gyűjteménye 1952-ben jelenik meg, négy évvel később, 1956-ban hal meg 74 éves korában. A halálra is úgy gondolt mindig, mint a „boldog kaland” végére.

Thomas Burnett SWANN amerikai irodalmár ezt írta 1971-ben Milne munkásságát feldolgozó könyve előszavában:

„Milne gyakran panaszkodott, hogy a Micimackó háttérbe szorította nem csak őt magát, hanem a felnőtteknek írott műveit: regényeit, színpadi műveit, novelláit és tanulmányait. Sok igazság van ebben. Szinte mindenki ismeri a Micimackót, ha máshogyan nem, mint Walt Disney-filmet, azonban A.A. Milne neve alig ismert az 1930 előtt születettek, de még az őt túlélő kortársak számára, s ha valakit megkérsz a Micimackót ismerők közül, hogy nevezze meg valamely másik művét, talán még megkérdezi, hogy ‘Nem ő írta azt a komé- diát, amelynek az a címe, hogy Pim úr elhalad?’ Valóban írt ilyen komédiát, s számos hasonlóan szellemeset, valamint egy klasszikus detektív történetet, A vörös ház rejtélyét. Mindez nem jelenti azt, hogy mellőzném magát Micimackót és barátait, Nyuszit, Tigrist, Malackát és a többieket. Ők kétségkívül Milne legremekebb teremtményei, csupán azt szeretném, ha lenne helye a könyvespolcon Milne kisebb, de azért elismerésre méltó mű- veinek. Milne nem volt nagy író, de a kisebb írók között kitűnik meglepő változatosságával és kellemes hóbortjaival. Hatalmasnak nem nevezhető, de kellemesnek igen, és nem csupán akkor, amikor a Százholdas Pagonyban sétálunk Micimackó társaságában.”

Ami Milne munkásságának egészét illeti, más irodalmárok és kritikusok sem látják másképpen, a Micimackó-könyveket viszont többen a világ legjobb irodalmi művei között tartják számon.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése