2016. július 7., csütörtök

ROBIN COOK

ROBIN COOK






AGY                                    Olvasható:  ITT   ITT   ITT


A GYÖTRELEM ÉVE       Olvasható.  ITT


ÉLETJEL                             Olvasható.  ITT


FERTŐZÉS                         Olvasható.  ITT


KÓMA                                  Olvasható:  ITT


LÁZ                                      Olvasható:  ITT


MÉREG                                Olvasható.  ITT


MŰHIBA                              Olvashaó.  ITT


RAGÁLY                              Olvasható:  ITT


SOKK                                   Olvasható:  ITT


SZÖKTETÉS                       Olvasható:  ITT    ITT


VAKSÁG                             Olvasható:  ITT


VEKTOR                              Olvasható.  ITT   ITT






2018. május 12-én hazánkba látogatott Robin Cook,  interjúja   ITT




ÉLETE:


1940. május 4-én New York-ban látta meg a napvilágot, a Columbia egyetemen szerzett diplomát, tanulmányait a Harvardon fejezte be. Egyetemi évei alatt éjszakánként a vérgáz-laboratóriumot vezette, pénzkeresetként vért vett vagy a laboratóriumi állatok ketrecét pucolta. Az itt szerzett élmények visszaköszönnek műveiben, sok éjszakai üldözéses jelenet idézi fel a szövevényes útvesztőkkel tarkított épületegyüttesek hátborzongató világát.

A munkamániás orvos előtt szélesre tárult a világ, amikor a Cousteau Társaság őt kérte fel dél-franciaországi laboratóriumának vezetésére. Itt szeretett bele a búvárkodásba, amely életre szóló szenvedélye lett, amikor behívták a hadseregbe, mélytengeri búvárnak képezték ki – tapasztalataival később a Szöktetés című regényében szórakoztatta olvasóközönségét. olvasóközönségét.

Regényírásba egy hosszú és unalmas tengeralattjáró-őrjáraton kezdett. Első könyve, az 1972-ben megjelent A gyötrelem éve a saját bőrén tapasztaltak alapján mutatja be a medikusnövendékek gyakornoki évét.

A Kóma 1977-es sikere után szinte minden évben újabb krimivel örvendeztette meg rajongóit, a Járvány, a Mutáció, a Műhiba, az Életjel, a Vakság, a Végzetes megoldás, a Haláltusa, a Halálos kockázat, a Ragály, a Kromoszóma, a Méreg című regényei sorra ostromolták a New York Times bestsellerlistájának csúcsait, ám az orvosi pályával sem hagyott fel.

 Könyveiben sikeresen ötvözi az orvostudomány tényeit a fantázia világával, egy-egy témához tudományos szempontból is alaposan felkészül, behatóan tanulmányozza a szóban forgó szakterületet. A törvényszéki orvostanról szóló műveinek megírása előtt például szakképzésen vett részt, sőt Miamiban dolgozott is ezen a területen, boncolásokat is végzett.
Cook a krimi adta lehetőségekkel igyekszik a közvélemény érdeklődését felkelteni “Hiszem, hogy a könyveim valóságosan tanítanak” – vallja a szerző, aki az elsők között írt olyan, a maguk idejében kényesnek számító témákról, mint a szervadományozás, szervátültetés vagy a géntechnológia, a mesterséges megtermékenyítés és a kutatásfinanszírozás. Vektor című könyve a bioterrorizmus veszélyeire figyelmeztet.

Könyvei szinte kívánkoznak a filmvászonra, így a Kóma után elkészült a Szfinx, a Műhiba, a Halálfélelem, a Járvány, a Haláltusa, az Invázió és a Halálos kockázat televíziós és moziváltozata is.

2015-ben került a boltokba a Host című krimi, amelyben az orvosi thriller mestere visszaröpíti az olvasót oda, ahol a műfaj a Kómával elkezdődött: mi történik, ha ártatlan kórházi betegeket használnak akaratuk ellenére gyógyászati „inkubátoroknak.” Regényeit közel negyven nyelvre fordították le, köztük magyarra is.                                                             Forrás




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése