2012. július 18., szerda

9 tipp, hogy jól aludjunk a forró éjszakákon



Nagy melegben nagyon gyakoriak az alvási problémák, az azt kísérő fáradtság pedig még fontosabbá teszi az alvást. Ám ha az ember nem tud kényelmesen feküdni, akkor nem jut hozzá annyi pihenéshez, amennyivel elegendő energiára tesz szert a napi teendőkhöz. Íme néhány ötlet, amelynek segítségével nagyszerűen érezheti magát napközben, éjszaka pedig jól aludhat.

1. Ne felejtsen el elegendő vizet inni napközben.

Nagyon könnyen ki lehet száradni, és ha az ember kiszáradt, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy megfájdul a feje, vagy mindenféle testi fájdalmai lesznek, amikor lefekszik aludni. Ha nem szereti a vizet, tartsa észben, hogy korlátoznia kell a koffein fogyasztását, mert a koffein vizelethajtóként viselkedik, és még jobban dehidratálja a szervezetet. A gyógyteák nagyon frissítőek tudnak lenni, főként, ha mézzel édesítjük meg őket, de ne felejtsék, hogy a citromból vagy zöldcitromból készült limonádék is remek választást jelentenek nyáron.

2. Keljen fel korábban.

Keljen hamarabb, hogy ki tudja használni a hűvös reggeleket. Senki sem szeret akkor dolgozni vagy edzeni, ha nagyon melege van. Tehát használja ki a hűvösebb reggeli levegőt, és akkor végezzen edzést!

3. Használjopn pamutlepedőt.

A szatén vagy nem nedvszívó lepedők helyett használjon pamutlepedőt. Ez sokkalkényelmesebb lesz, ha izzadni fog. Érdemes azon is elgondolkodni, milyen anyagból készült a párnája. A habszivacs párna nagyon meleg tud lenni. 

4. Takarja ki a lábát.

Ha a lábunknak melege van, annál inkább melegünk van nekünk is. Ha éjszaka lepedővel takarózik, és kitakarja a lábát, hűvösebbnek fogja érezni az éjszakát.

5. Nyissa ki a hálószoba ajtaját és ablakát is.

Ha nincs a lakásban légkondicionáló, használja ki a hűvösebb éjszakai levegőt és bármilyen szellőt, úgyhogy sokat segíthet, ha kereszthuzatot csinál éjszaka. Kivétel ez alól, ha zajos környéken lakik, mert akkor a zajtól nem fog tudni aludni. 

6. Szerezzen be egy olcsó ventilátort.

Még ha nem is lesz hűvösebb, ha mozog a levegő, kellemesebbnek fogjuk érezni magunkat éjszaka. Ventilátorral olcsón lehet a levegőt mozgásban tartani. Csak ne felejtse olyan helyre tenni, ahol a gyerekek nem tudják elérni.

7. Hűtse testét jéggel, hideg vízzel.

Egy jégtömlő a térdhajlatba vagy egy hűvös, nedves rongy a nyakszirtre remekül le tudja hűteni a testet. Ha a jégtömlő mellett dönt, ne felejtse törülközőbe csavarni, mert a jég nagyon kényelmetlen tud lenni vagy irritálhatja a bőrt. Plusz tanácsként eláruljuk, hogy ha Ön nő és hőhullámoktól szenved, a nyakszirtre helyezett nedves rongy abban is segít.

8. Lefekvés előtt vegyen egy hideg zuhanyt.

Ha elalvás előtt kevésbé ragad, mert nincs annyira megizzadva, valószínűleg hosszabb ideig fog tudni aludni.

9. A szokásos időben feküdjön le aludni.

Ha tovább marad fenn, összezavarja a szervezetét és a bioritmusát. Fontos, hogy normális időbeosztás szerint éljünk, hogy minél nagyobb esélyünk legyen egy jó éjszakai alvásra.
Ha az alvásról van szó, a nyár tartogathat számunkra néhány kihívást. Ha ki akarjuk használni a remek időjárást, fontos, hogy megadjuk a szervezetünknek a szükséges alvásmennyiséget.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése