2013. szeptember 5., csütörtök

Eláruljuk a titkot a citromról!

Manapság rengeteget olvashattunk arról, hogy milyen jó a limonádé, mint nyári hűsítő. Aztán arról is rengeteg információ keringett, hogy a citromos víz mennyire egészséges. Most pedig öntsünk tiszta vizet a citromra és lássuk mi is a valóság.

Miért a citrom?

A citrom olyan, mint egy bohócautó: fel van szerelve mindennel – rengeteg tápanyagot tartalmaz, C- és B-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot és rostokat (sokkal több káliumot tartalmaz, mint az alma vagy a szőlő).
Mivel a citromlé (citromsav) roncsolhatja a fogzománcot, ezért nagyon fontos, hogy bármilyen hőmérsékletű vízzel hígítsuk. Reggel, ébredés után igyál egy pohár limonádét és 15-30 perc múlva fogyaszd el a reggelid. Ez segíteni fog abban, hogy az alább felsorolt jótékony hatásokat begyűjtsd.
1. Erősíti az immunrendszert

A C-vitamin olyan az immunrendszerünk számára, mint egy biztonsági kötél. Ez az amit felhasznál a szervezet stresszes élethelyzetek során, ezért a szakértők magasabb C-vitamin bevitelt javasolnak stresszes helyzetekben, de az immunrendszer felelős a betegségek megelőzésében is.
2. Nagyszerű káliumforrás

Kálium tartalma miatt előnyösen hat a szívre, agyra és ez idegekre.
3. Emésztésserkentő

A limonádé nem csak serkenti az emésztést, de enyhíti az emésztetlen táplálék után kialakuló fájdalmat, csökkenti a gyomorégést és a puffadást.
4. Tisztítja szervezetünket

Serkenti a toxinok ürülését a szervezetből a máj és enzimeinek működését összehangolva.
5. Frissíti a leheletet

Csökkenti a fog- és fogínyfájdalmat. Mivel a citromsav károsíthatja a fogzománcot, fogat kell mosni a limonádéfogyasztás után.
6. Tisztítja a bőrt

A citromban található antioxidánsok nemcsak a bőrön található foltokat tüntetik el, hanem a ráncokat is. Közvetlenül az arcra tett citromkarikák kifejtik a ránctalanító, hámlasztó hatást. Ugyanakkor fényesebbé teszi bőrünket.
7. Csökkent testsúly

A fogyókúra alatt elengedhetetlen táplálék, mert pektint tartalmaz, ami csökkenti az éhségérzetet.
8. Gyulladáscsökkentő hatása van

Ha rendszeresen fogyasztasz citromot, a szervezet savassága csökken, így a betegségek is ritkábbak lesznek. Serkenti a húgysav ürülését az ízületekből (ami gyulladást okozhat).
9. Energiát ad

A citromlé mihelyt a szervezetbe kerül energiát szolgáltat. Ugyanakkor csökkenti a szorongást és a depresszív állapotot (már a citromillat is nyugtatólag hat az idegrendszerre).
10. Segít a kávé leszokásában

Amennyiben a reggeli kávét limonádéval helyettesítjük, hamar rájövünk, hogy a limonádé is ugyanolyan energiabomba, mint a reggeli koffein.
11. Segít a vírusos fertőzések során

A langyos limonádé a legjobb a meghűlés során, mert csökkenti a gyulladást, így a piros torkot is. És persze az immunrendszert is kedvezően befolyásolja, a vírusok elleni könnyebb harc érdekében.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése