2013. május 1., szerda

ANYÁK NAPJA

Édesanyáinkat már az ókor óta nagy tisztelet övezi. Anyák napján is őket ünnepeljük.

Anyák napja az év legszebb ünnepe, mely hosszú, szövevényes múltra tekint vissza. Már az ókori Görögországban is létezett egy a maihoz hasonló ünnep, melynek során Rheát, az istenek édesanyját ünnepelték.

Az ünnep kialakulása

Angliában a XVII. században terjedt el az anyák ünnepe. A húsvét utáni negyedik vasárnapon tartották Anyák napját, mely egyben munkaszüneti nap is volt. Több, mint kétszáz évvel később egy amerikai költőnő, Julia Ward Howe is szívügyének tekintette, hogy édesanyáinkat megünnepeljük, így az USA-ban először Bostonban került sor az Anyák napjára.

1905-ben Anna M. Jarvis ígéretet tett édesanyjának, hogy folytatja szülője munkáját, s igyekszik meghonosítani anyák napját az Egyesült Államokban. 1908-ban John Wanamaker is csatlakozott a kezdeményezéshez, s egyre többen álltak Anna mögé. 1914-ben Anyák napját hivatalos ünneppé nyilvánították.

Bár Anna egész életét arra áldozta, hogy befejezze édesanyja munkáját, s Anyák napját hivatalos ünneppé nyilváníttassa, soha nem ment férjhez, s ő maga soha nem élvezhette igaz az ünnepet, hiszen nem született gyermeke.

Anyák napja és ajándékozás

Anna M. Jervis akkoiban még nem sejthette, hogy néhány évtizeddel később már teljes iparág épül majd az ünnepre. Számtalan ajándék, virágkompozíció és emlékplakett készül kifejezetten anyák napjára.

 Ennek ellenére Anyák napja nem az üzletről, a vásárlásról szól. Édesanyáink ünnepe ez, mely napon tisztelgünk előttük, s hálát adunk azért a sok jóért, amit a hosszú évek alatt nekünk nyújtottak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése